Home
Despre noi
Team Building
Contact
Training & Team Building
Training / Parabole
“The only thing worse than training the employees
and loosing them is
not training them and keeping them.” 

Zig Ziglar
Barierele fictive
    În cadrul unui experiment, un colectiv de biologi marini a dat drumul unui rechin într-un bazin în care au pus apoi câţiva peştişori. Aşa cum era de aşteptat, rechinul a atacat rapid şi peştişorii s-au transformat în hrană.
    În ziua următoare, savanţii, folosind un perete de fibră de sticlă transparentă, au delimitat în bazin o zonă în care au pus din nou câţiva peştişori. Rechinul a atacat din nou. De această dată însă, ricoşând dur din peretele transparent. Descumpănit, după câteva minute, rechinul a încercat din nou să-i decimeze pe peştişori. Fără niciun rezultat. Peştişorii continuau să înoate în siguranţă în zona protejată. După aproximativ un ceas, rechinul a abandonat încercările de vânătoare şi s-a liniştit.
     Experimentul a fost repetat de câteva ori în săptămânile următoare. De fiecare dată, rechinul a atacat cu din ce în ce mai puţină agresivitate. Până la urmă, peretele de fibră de sticlă a învins, rechinul renunţând să mai atace peştişorii la care era imposibil să ajungă.
     Apoi biologii au dat la o parte peretele separator. Condiţionat să creadă că nu avea cum să ajungă la peştişori, rechinul nu a mai manifestat nici cea mai mică intenţie de a ataca.

Morala
     De multe ori, după dezamăgiri şi eşecuri repetate, depunem armele şi renunţăm la luptă. La fel ca rechinul din experiment, credem că insuccesul din trecut ne determină lipsa de succes din viitor.
    Altfel formulat, câteodată continuăm să credem în bariere prezente doar în mintea noastră, chiar dacă în realitate nu există nimic între noi şi obiectivele pe care ni le-am propus.

© Copyright 2018 Team Zone - All Rights Reserved
Sursa: www.marcandangel.com